Cauta
Cautare

Recomandari privind nutritia clinica in sarcina

Recomandari privind nutritia clinica in sarcina

Dr. Alexandru Bogdan este medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Spitalului de Fertilitate si Medicina Materno-Fetala Wellborn din Bucuresti.

Nutriţia adecvată pe parcursul sarcinii reprezintă un suport real pentru sănătatea maternă în general, pentru creşterea şi dezvoltarea fetală până la termen, pentru lactaţie şi reluarea funcţiei fertile, crescând şansele unei evoluţii normale a sarcinii şi naşterii, în condiţiile unui risc scăzut de obezitate şi complicaţii postpartum.

Nutriţia şi reproducerea sunt strâns interrelaţionate deşi studiul influenţei independente a statusului nutriţional este dificil de evidenţiat datorită factorilor genetici, sociali, culturali, economici şi personali ce interferă în acţiunea lor concomitentă asupra fertilităţii.

Recomandari nutritionale in sarcina

Castigul ponderal al femeii in timpul sarcinii depinde in primul rand de aportul caloric adus de alimentatie pe masura ce sarcina avanseaza. Aportul caloric zilnic al mamei influenteaza cresterea, greutatea si sanatatea nou-nascutuluui.Statusul corporeal anterior sarcinii, precum si castigul ponderal din timpul sarcinii au un efect independent, dar cumulativ asupra greutatii fatului la nastere.( de obicei fetii masculin au o greutate cu 100 grame superioara fetilor femininin datorita aportului caloric mai mare al gravidelor purtatoare de feti masculin).

Recomandari in privinta castigului ponderal in sarcina:

– O femeie normoponderala cu o sarcina normala trebuie sa aiba un castig ponderal de 0,4 kg pe săptămâna in trimestrul 2 si 3.

-Un castig ponderal mai mic de 1 kg sau mai mult de 3 kg pe luna, trebuie sa ridice suspiciunea unei alimentatii sau a unor obiceiuri alimentare defectuoase, sau a unei patologii asociate.

-Gravidele care depasesc castigul ponderal recomandat dubleaza riscul de a avea un fat macrosom prin operatie cezariana.

-Gravidele subponderale dezvolta riscul de nastere prematura.Ambele categorii necesita consiliere nutritionala.

-Un aport nutritional scazut in trimestrele 2 si 3 de sarcina reprezinta un factor de risc pentru mortalitatea perinatala, nasterea prematura si o  greutate mica a nou-nascutului, ultima fiind asociata cu unele caracteristici ale mamei cum ar fi:

  • status subponderal anteconceptie
  • abuz de substante nocive( droguri,alcool,fumat)
  • status socio-economic scazut
  • rasa neagra
  • varsta mica< 18 ani
  • nivel socio-educational scazut
  • primipara

Recomandari nutritionale preconceptie

  1. Suplimentarea dietei cu acid folic– reduce semnificativ riscul aparitiei defectelor de tub neural, si reprezinta o importanta recomandare preconceptionala. tubul neural se inchide inre ziua 18 si 26 dupa conceptie, ca urmare, suplimentarea cu acid folic dupa punerea diagnosticului de sarcina este tardiva.recomandarea este ca, anteconceptional sa se suplimenteze dieta cu 400 micrograme/zi.In cazul femeilor cu risc pentru defectele de tub neural se recomanda un supliment de 4 mg/zi. In cazul femeilor sub terapie anticonvulsivanta si fara antecedente de defect de tub neural  se recomanda 1 mg de acid folic pe zi. Suplimentul  de acid folic reduce de asemenea riscul aparitiei altor anomalii congenitale cum ar fi defecte cardiovasculare, ale tractului urinar sau a palatoschizisului.
  2. In cazul bolilor metabolice materne cum ar fi fenilcetonuria si diabetul se recomanda restrictii dietetice ce au ca scop reducerea nivelului preconceptional al fenilalaninei materne (risc de aparitie a microcefaliei si retardului mental al fatului) si controlul nivelui glicemiei ( risc de avort spontan si macrosomie fetala).
  3. In cazul femeilor cu habiet alimentar strict vegetarian  exista un risc crescut de aparitie a hipospadiasului, dieta trebuind sa fie imbogatita cu supliment de aminoacizi esentiali.
  4. In cazul obezitatii materne este asociat riscul infertilitatii, a anomaliilor congenitale,a complicatiilor in timpul sarcinii(diabet gestational, macrosomie,moarte neonatala).

Recomandari ale suplimentului  alimentar la femeia gravida

  • Calorii: Se recomanda cresterea zilnica cu 300 Kcal fata de femeia nongravida.Sunt cel mai important factor nutritional corelat cu greutatea nou-nascutului
  • Proteinele: Unitatea feto-placentala necesita aproximativ 1 kg de proteine pe durata sarcinii. Astfel gravida necesita un supliment proteic de 5-6 grame/zi.Se recomanda astfel consumul de proteine de origine animala, cu continut ridicat de aminozcizi esentiali
  • Fierul: Este necesar atat pentru dezvoltarea unitatii feto-placentare, cat si pentru cresterea hemoglobinei materne.Se recomanda o suplimentare cu 15mg/zi in cazul gravidelor nonanemice. In cazul unei anemii feriprive de prim trimestru sau in trimestrul 3 cu (Hb) <11 g/dL sau in trimestrul 2 cu Hb 4 g/dL se recomanda un aport suplimentar de Fe de la 30mg la 120 mg/zi. Anemia severa cu Hb< 6g/dL este asociata cu oligoamnios, vasodilatatie fetala cerebrala, nastere prematura,mortalitate perinatala crescuta,anomalii cardiace fetale.Se recomanda instituirea unei terapii severe constand in transfuzii cu masa eritrocitara, mai ales daca se asociaza semnele hipoxemiei fetale.
  • CalciuDezvoltarea scheletelui fetal necesita in jur de 30 grame Ca in timpul sarcinii. mai ales in ultimul trimestru. absorbtia Ca seric creste in timpul gestatiei, necesitand un aport suplimentar recomandat de 1000mg pe zi. Efectele deficitului de calciu în sarcină sunt atat materne(demineralizare osoasă,toxemie gravidică,scaderea concentraţiei Ca în laptele matern) cat si fetale(deficit de dezvoltare si osificare (rahitism fetal)
  • Suplimentul multivitaminic si mineral: Femeile incluse in categoria de risc privind o dieta insuficienta sunt gravidele cu sarcina multipla,marile fumatoare,adolescentele,vegetarienele exlusive,femeile cu deficit de lactoza.Complexul multivitamine minerale este recomandat sa contina zilnic

 

–     Peştele în dieta gravidei: Aduce un surplus alimentar de proteine: aa esenţiali  grasimi: ac graşi ω-3, Vit.A, B, D, Fier, Iod, Fosfor

Este necesară suplimentarea cu Magneziu?

Raspunsul este DA.Magneziul joaca un rol important in reducerea semnificativă a hemoragiei antepartum.De asemenea, administrarea anterioară S25 reduce semnificativ rata prematurităţii.

De ce suplimentare cu Zinc ?

Necesarul de Zn in sarcina creste cu 38%.Zn administrat ca supliment inclus in complexul multivitamine-minerale aduce urmatoarele beneficii:

  • Creşterea greutăţii la naştere
  • Creşterea de 4 ori a eficienţei terapeutice a Vit A în restaurarea vederii nocturne
  • Îmbunătăţirea dezvoltării neurocomportamentale-evaluare ultrasonografică pattern maturare cardiacă şi MAF
  • Creşterea lungimii diafizei femurale fetale

Deficienţa de Zinc în sarcină este frecventă.Situatiile predispozante sunt:

    •  Diete bazate pe cereale
    •  Suplimentare masivă Fe
    •  Afecţiuni gastrointestinale
    •  Consum alcool, tutun
    •  Stress acut
    •  Acrodermatitis enteropathica

Efectele deficienţei de Zinc:

  • Materne:
  • Anemie
  • Avorturi repetate
  • Distocii de travaliu
  • Prematuritate
  • Retard de creştere iu
  • Malformaţii SN (anencefalie)
  • Retard mental
  •  Fetale:

Seleniul în suplimentarea nutritivă actuală

  • Deficienţa de seleniu:
  • creşterea incidenţei spinei bifida
  • creşterea ratei avorturilor
  • Suplimentarea cu seleniu:
  • previne şi scade incidenţa HTAIS
  • dezvoltă musculatura scheletică fetală
  • contribuie la protecţia împotriva stresului oxidativ pe ADN şi membranele celulare

Restrictii cu privire la unele alimente:

  • Se recomanda scaderea consumului de peste, datorita continutului crescut de Mercur cu efect toxic asupra creierului fatului.Se recomanda a nu se depasi 340 gr/saptamana peste de ocean.Se recomanda evitarea consumului de rechin, macrou,spada.Se recomanda a nu se depasi 170gr/saptamana peste din lacurile adiacente marilor orase.
  • Se recomanda a nu se depasi 500 mg de cafea pe zi, datorita dublarii riscului de avort spontan.

Situatii speciale in sarcina

  1. Sarcina în adolescenţă. Aceasta situatie particulara necesita o mare atentie in privinta aportului nutritional adecvat sustinerii atat a mamei cat si a fatului datorita urmatoarelor particularitati:
  • Risc crescut: prematuritate, mortalitate perinatală,LBW
  • Aport nutritiv canitativ şi calitativ redus; suplimentare inconstantă
  • Consum alcool, tutun, droguri
  • Competiţie nutriţională: mamă/făt în perioadă de creştere
    1. Dietele vegetariene. Caracteristica acestei situatii o reprezinta aportul nutritional caracterizat prin calorii↓ lipide↓ fibre↑.Exista o deficienta marcata de vitamine si minerale B12,B2,D,Ca, Fe, Zn.De aceea se recomanda suplimentare obligatorie cu complexul multivitamine-minerale(B12 2 μg;  Vitamina D 10 μg).
    2. Sarcina multiplă.Este o situatie speciala, o sarcina cu risc, in care rezervele calorice ale mamei sunt extrem de solicitate. In mod normal, in cazul sarcinii gemelare, castigul ponderal este de 16-20,5 kg (1,5 kg/S trim II şi III), iar in cazul tripletilor, acesta este de 22,7 kg (1,5 kg/S trim I, II şi III).De aceea se recomanda suplimentare nutriţională
    3. Alcoolul în sarcină.Se interzice cu desafarsire consumul de alcool in sarcina.Se cunoaste sindromul Alcoolic Fetal la un consum zilnic de 100 mg alcoolde catre mama.Acesta are urmatoarele repercursiuni fetale:
  • restricţie de crestere
  • malformaţii congenitale craniene, cardiace şi ale membrelor
  • scăderea IQ
  • afectare psiho comportamentală

Un concept de referinţă, abandonat şi reevaluat recent, este reprezentat de faptul că organismul matern îşi menţine depozitele necesare propriilor funcţii în detrimentul satisfacerii nevoilor fetale; ca un corolar al acestei teorii, reechilibrarea nutriţională va reface depozitele materne înaintea furnizării de nutrienţi pentru creşterea fetală. Este necesar ca pe intreg parcursul sarcinii suportul nutritional sa fie asigurat prin suplimentare de vitamine,proteine,acizi grasi, minerale pentru suportul nutritiv al fatului si pentru a compensa consumul excesiv al mamei.

Publicat in ARTICOLE MEDICALE by Wellborn
X