Cauta
Cautare

SARCINA EXTRAUTERINA. TRATAMENT. PROFILAXIE?

SARCINA EXTRAUTERINA. TRATAMENT. PROFILAXIE?

Ce este sacina extrauterina?

Sarcina extrauterina reprezinta sarcina ce se dezvolta in afara cavitatii uterine (mai exact, sarcina ce se dezvolta in afara mucoasei uterine – Endometru – adica o sarcina “extraendometriala”. Spunem lucrul acesta, deoarece exista sarcini ce nu se dezvolta in afara uterului, de exemplu in peretele uterului, si fiind considerate sarcini extrauterine), doctor Gabriel Mitroi, medic primar obstetrica-ginecologie, ce detine competenta in laparoscopie, colposcopie, ecografie obstetrica-ginecologica, histeroscopie, colposopie in cadrul Spitalului Wellborn, cel mai mare centru de acest tip din Romania.

Cum poate fi diagnosticata?

Sarcina extrauterina incepe sa fie din ce in ce mai frecvent si mai usor diagnosticata si in tara noastra datorita unei mai bune informari medicale in randul populatiei si a cresterii sensibilitatii si specificitatii metodelor de investigatie.

sarcina extrauterina

Cazuistica

Cel mai frecvent, sarcina extrauterina apare la paciente tinere (cu varste cuprinse intre 20-40 de ani), simptomele si semnele ce aduc pacienta la consultul de specialitate fiind:
-intarzierea menstruatiei

-durerea abdominala in etajul abdominal inferior (“durerea de ovare”)

-sangerarea vaginala anormala (cel mai frecvent apare o sangerare in cantitate mica – sange maroniu)

 

Cum se intervine medical?

Dupa evaluarea clinica a diagnosticarii bolii si evaluarea starii generale, managementul sarcinii extrauterine poate fi urmatorul:

-avand in vedere ca sarcina extrauterina poate fi o urgenta chirurgicala, pacienta trebuie investigata si monitorizata in mediu intraspitalicesc;

monitorizarea ecografica si a beta-Hcg este esentiala; cand sarcina este in evolutie analiza hormonala (beta-Hcg) va fi in crestere de la o zi la alta. Una dintre metodele de tratament in acest caz, atunci cand pacienta prezinta o simptomatologie stearsa (durere abdominala redusa, sangerare vaginala, fara semne de iritatie peritoneala, fara semne clinice generale), este tratamentul medicamentos (ex. – Methotrexate); trebuie explicat pacientei ca acest tratament nu este lipsit de reactii adverse, si ca oricand poate aparea necesitatea interventiei chirurgicale de urgenta (15%);

-atunci cand sarcina este oprita din evolutie, si nu exista nici un fel de simptomatologie sau simptomatologia este saraca, pacienta este doar monitorizata clinic, ecografic si umoral (beta-Hcg). Atunci cand sacul gestational este sub 4 cm, valoarea beta-Hcg este sub 1000 mlUI/ml, rata de succes doar a expectativei este de peste 70%

-pana de curand, tratamentul chirurgical a fost singura optiune terapeutica. In SUA, procentul indicatiei chirurgicale a scazut de la 90% la 65%Salpingectomia totala prin abord laparoscopic reprezinta tratamentul chirurgical de electie in cazul sarcinii extrauterine. Evolutia postperatorie este spectaculoasa, pacienta fiind externata in prima zi postoperator.

 

Profilaxia aparitiei sarcinii extrauterine este reprezentata de evitarea si tratamentul cat mai precoce al factorilor de risc. Astfel, tratamentul la timp al unei inflamatii a organelor genitale interne (boala inflamatorie pelvina) reduce foarte mult riscul de aparitie a SEU (sarcina extrauterina).
Tratamentul la timp al endometriozei pelvine reduce, de asemenea, riscul de aparitie al SEU.
O alta cauza de aparitie a sarcinii extrauterine este reprezentata de tulburarile hormonale, ce pot modifica fiziologia motilitatii organelor genitale interne.

 

In cadrul Wellborn, primul Spital de Fertilitate si Medicina Materno-Fetala din Romania, echipa de medici ultraspecializati, ajutata de aparatura performanta, la standarde internationale, investigheaza si trateaza cazuri de sarcini extrauterine.

Pentru programari sau intrebari medicale, ne puteti contacta la unul din numerele de telefon 031 9105/ 031 425 11 15 / 031 405 22 95 / 0785212628 sau pe adresa de e-mail office@wellborn.ro.