Cauta
Cautare

ACIDUL FOLIC IN SARCINA

ACIDUL FOLIC IN SARCINA

Ce este Acidul Folic si care este rolul sau in organism? O intrebare la care ofera un raspuns amplu medicul primar in obstetrica-ginecologie Alin Burlacu din cadrul Spitalului Wellborn.

Acidul folic sau vitamina B9, vitamina M sau folacina, este o vitamină importantă din grupa B.

Diferenţa între folaţi şi acidul folic este dată de sursa din care provin:
– folaţii se întâlnesc în alimente şi ca formă activă în organism;

– acidul folic se găseşte în cantitate mică în alimente şi organism, dar este cea mai folosită formă de vitamina B9 în suplimentele alimentare şi în alimentele îmbogăţite.

Acidul folic şi folaţii sunt vitamine hidrosolubile şi astfel acestea nu pot fi reţinute de organismul uman şi trebuie consumate zilnic.

Acidul folic este esenţial pentru funcţionarea corectă a creierului şi are un rol important în sănătatea mintală şi emoţională. Aceasta participă la sinteza acizilor nucleici (ADN si ARN) şi este foarte importantă în momentele de dezvoltare rapidă a organismului (sarcină, copilarie, adolescenţă).

Acidul folic este utilizat și pentru producerea suplimentară de sînge in cursul sarcinii. Toate femeile de virsta fertilă ar trebui sa consume minim 200 micrograme de acid folic pe zi (DZR= doza zilnică recomandată).

Limita maxima admisă de acid folic (din suplimente) este de 1000 micrograme chiar in timpul sarcinii si alaptarii.

CAND AR TREBUI SA VA FIE ADMINISTRAT ACID FOLIC?

In mod normal ar trebui să incepeți sa luați acid folic înca înainte de a rămine gravidă. Defectele de tub neural se dezvoltă în primele 28 de zile de gestație, de multe ori înainte de a afla ca sunteți însarcinată.

Dacă sunteți gravdiă și nu ați luat încă acid folic, ar trebui sa începeți in primele 3 luni  pentru a încerca sa prevenți orice defect de tub neural.

CARE SUNT RISCURILE CAND NU SE ADMINISTREAZA ACID FOLIC?

Absența acidului folic crește posibilitatea de a se dezvolta un defect de tub neural (un defect in dezvoltarea coloanei vertebrale = spina bifida- cînd maduva spinării este expusă din cauza neînchiderii arcurilor vertebrale în primele 28 de zile sau pina la cel mai grav = anencefalia- malformație severă cu ne/subdezvoltarea creierului).

CE ALIMENTE CONTIN ACID FOLIC?

Vegetalele cu frunze cum sunt: spanacul, salata, asparagusul dar și ridichi, brocoli, sparanghel, varză de Bruxelles, suc de roşii etc;

  • citricele, sucul de citrice, bananele;
  • fasolea, mazarea, lintea;
  • painea, cerealele, pastele, secara;
  • ficatul, rinichii;
  • galbenusul de ou.

De asemenea, toate suplimentele alimentare cu vitamine destinate gravidelor conțin acid folic.

În general o dietă variată și echilibrată asigură suficient acid folic prin alimentație.

Cea mai bună metodă de prevenire a defectelor de tub neural este de lua 400 mg de acid folic zilnic, cu cel putin o lună inainte de a ramîne însărcinată și în primele 3 luni de sarcină.

CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ DEFECTELE DE TUB NEURAL?

Defectele de tub neural sunt însotite de o creștere a nivelului sanguin matern de Alfafetoproteină.

Aceasta este produsă de către făt și ajunge in lichidul amniotic, dar se gaseste și în sîngele matern. Testarea ar trebui efectuată la 16-18 saptamini de gestatie. Nivelele anormal crescute indică o afectare a tubului neural fetal.

CE ALTA CAUZE POT DUCE LA CREȘTEREA NIVELULUI AFP?

Alte cauze de creștere a nivelului matern al AFP sunt sarcina gemelară (chiar cu feți fara nicio malformație) si afecțiuni ale placentei.

Femeile cu diabet si afecțiuni hepatice pot avea, de asemenea, nivele crescute ale AFP si in afara sarcinii.

Un nivel crescut al AFP poate semnala si alte afectari congenitale cum sunt: afectare renala severă, boala hepatice, obstrucție esofagiană sau intestinală, sindrom Down, obstrucție la nivelul tractului urinar sau osteogenesis imperfecta (boală manifestată prin fragilitatea oaselor copilului).

CE TESTE SE POT FACE IN PLUS?

  • noua dozare a AFP,
  • Ecografie pentru morfologia fetala daca nu ati efectuat-o,
  • Amiocenteza si cariotip.

Pentru investigații amănunțite, consultații sau pentru scheme de tratament personalizate, pacienții noștri ne pot găsi in București, pe strada Brodina, numărul 3 sau ne pot contacta la unul dintre numerele de telefon: 031.9105 / 0314.251.115 / 031 405 22 95 / 0785.212.628.

Publicat in ARTICOLE MEDICALE by Wellborn
X