Cauta
Cautare

Chirurgie Plastica si Reconstructiva

Recunoscuta pentru beneficiile sale de ordin estetic, chirurgia plastica si reconstructiva este o ramura a medicinei extrem de importanta pentru cazurile in care se doreste ameliorarea, repararea sau imbunatatirea unei probleme existente la nivelul pielii, tenului sau corpului, cu impact fizic/estetic sau medical.

 

Chirurgia plastica este definita clasic drept specialitatea care se adreseaza repararea -reconstructia-remodelarea diverselor parti ale corpului ale caror aspect si /sau functie au fost alterate de traumatisme, malformatii, imbatranire. Cele doua mari domenii de interes in chirurgia plastica sunt reprezentate de chirurgica reconstructiva si de chirurgia estetica”, dr. Ioana Dumitrescu, medic specialist chirurgie plastic-microchirurgie reconstructiva. Medicul Ioana Dumitrescu detine competente in microchirurgia vaselor de sange si a nervilor, in diagnosticul si tratamentul cancerului mamar, precum si a reconstructiei sanului post-masectomie, dar si in alte patologii specifice chirurgie plastice. De asemenea, dr. Ioana Dumitrescu a participat activ la numeroase seminarii, congrese si simpozioane ce au vizat potentialul regenerativ al grefei de tesut adipos in reconstructia mamara postmastectomie si in alte patologii in chirurgia plastic, chirurgia traumatismelor mainii, augmentarea mamara, iar din anul 2011 este membru al Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania.  

   Chirurgia reconstructiva este un domeniu extrem vast, adresandu-se cel mai frecvent tumorilor cutanate (tumori benigne tegumentare, carcinom bazocelular/ spinocelular, melanom malign), malformatiilor congenitale, defectelor de parti moi posttraumatice/ postoperatorii, arsurilor si sechelelor acestora, cicatricilor vicioase(hipetrofice, cheloide, retractile, sindactilie cicatriciala, alopecie cicatriciala etc), sindroamelor de compresiune a nervilor periferici (sindrom de canal carpian, sindrom de canal cubital), maladiei Dupuytren, reconstructiei mamare post mastectomie.

   Chirugia estetica se adreseaza corectiei aspectului fizic prin procedee de complexitate variabila de la injectare de toxina botulinica si acid hialuronic pana la interventii chirurgicale cu anestezie generala: augmentare mamare cu implante siliconice, mastopexie (ridicare mamara), abdominoplastie (indepartarea excesului de piele si tesut gras de la nivelul abdomenului), interventiile de remodelare corporala dupa chirurgia bariatrica.

  Injectarea de toxina botulinica in scop estetic are drept scop corectia ridurilor superficiale de expresie (riduri frontale si perioculare-laba gastei). Musculatura care determina expresivitatea fetei se insera pe fata profunda a tegumentului fetei si contractia ei determina formarea ridurilor. Asupra acestei musculaturi actioneaza toxina botulinica producand o paralizie cu durata de 4-6 luni ce se traduce in ameliorarea/stergerea ridurilor de expresie, ridicarea sprancenelor si un aspect “odihnit”al fetei. Injectarea regulata ( la 4-6 luni) previne formarea ridurilor de expresie si accentuarea celor deja formate. Efectul toxinei botulinice este total reversibil la 6-8 luni iar substanta nu produce dependenta sau imbatranire- odata ce pacientul nu mai doreste administrarea de toxina botulinica aspectul fetei revine la cel existent inaintea inceperii tratametului regulat. Toxina botulinica se utilizeaza de asemenea pentru ameliorarea transpiratiei excesive la nivelul palmelor si axilelor-proceduri solicitate frecvent in sezonul cald.

   Injectarea de acid hialuronic in scop estetic are multiple utilizari dar cel mai frecvent se adreseaza refacerii volumului facial, corectiei cearcanelor, corectiei ridurilor profunde, corectia santurilor nazogeniene, liniilor de marioneta, ridurilor fumatorilor, marirea volumului buzelor, ridicarea comisurilor bucale(coltul buzelor).  Efectul injectarii de acid hialuronic este de lunga durata (9-12 luni in functie de produsul injectat) si se sumeaza pentru injectari seriate permitand folosirea in timp a unei cantitati mai mici de produs pentru fiecare zona tratata. Pe langa refacerea volumului facial acidul hialuronic poate  corecta mici asimetrii faciale si imbunatateste aspectul (culoare, luminozitate, textura) tegumentului in zonele tratate.

  Blefaroplastia este interventia care se adreseaza corectiei aspectului pleoapelor indepartant excesul tegumentar si adipos ( pungile de grasime) de la nivelul acestora. Se efectueaza, de obicei, sub anestezie locala dar la cererea pacientilor acestia pot beneficia de sedare asociata anesteziei locale. Blefaroplastia imbunatateste foarte mult aspectul fetei realizand aspectul unei fete mai tinere mai fericite si mai odihnite- studiile arata ca in aprecierea vizuala a varstei unei persoane aproximativ 70-80% se datoreaza portiunii centrale a fetei si in special a ochilor si regiunii perioculare.

   Augmentarea mamara cu implante este o interventie chirurgicala efectuata sub anestezie generala care mareste volumul sanilor , corecteaza eventuale asimetrii si ptoza usoara. Introducerea protezelor mamare se face prin incizii “ascunse “ in santurile inframamare  (de sub sani) iar plasarea acestora se poate face retroglandular ( in spatele glandei mamare) sau retropectoral( sub muschiul Mare Pectoral situat in spatele glandei mamare).  Este important de precizat ca dimensiunea implantelor mamare( se exprima in ml sau cm cubi) se stabileste prin masuratori efectuate preoperator si trebuie sa corespunda coordonatelor fizice ale pacientei (inaltime, greutate, forma trunchiului) astfel incat aspectul postoperator sa ramana armonios si greutatea implantelor sa nu afecteze statica coloanei vertebrale cervico-toracale.

   Mastopexia (ridicarea mamara) este, de asemenea, o interventie chirurgicala ce se efectueaza sub anestezie generala si se adreseaza corectiei de pozitie si volum a sanilor. Ptoza mamara apare frecvent dupa sarcina, variatii mari ale greutatii corporale (dupa chirurgie bariatrica) sau la pacientele cu sani voluminosi. Se efectueaza conform unor masuratori realizate preoperator printr-o multitudine de tehnici adaptate formei, dimensiunii si gradului de ptoza al sanilor- detaliile sunt discutate in cursul consultului preoperator.

   Atat pentru mastopexie cat si pentru augmentarea mamara rezultatele postoperatorii imediate si la distanta depind de calitatea cicatrizarii pacientelor( aspectul cicatricilor variaza de la persoana la persoana si poate fi influentat de multiplii factori) si de complianta acestora la purtarea contentiei elastice(bustierelor) pe perioada indicata de medicul curant( minim 6 saptamani postoperator).

   Abdominoplastia este o inteventie chirurgicala ce se adreseaza indepartarii excesului de tegument si tesut adipos de la nivelul peretelui abdominal si eventual corectarii relaxarii musculaturii abdominale. Se efectueaza  de asemenea sub anestezie generala fiind o operatie de amploare. Poate fi asociata altor interventii de eliminare a excesului tegumentar la pacientii post chirurgie bariatrica.

  La sfarsitul acestor succinte informatii legate de cele mai frecvent solicitate proceduri estetice putem adauga necesitatea ca pacientii care doresc sa apeleze la chirugia estetica sa stabileasca o consultatie cu un medic specialist care le va oferi informatii atat despre procedura in sine cat si o opinie realista bazata pe experienta personala si date din literatura de specialitate  in legatura cu rezultatele ce se pot obtine consecutiv aplicarii diverselor variante de tratament.

Pentru programari sau intrebari medicale, ne puteti contacta la unul din numerele de telefon 031 9105/ 031 425 11 15 / 031 405 22 95 / 0785212628 sau pe adresa de e-mail office@wellborn.ro.